Er sikringsskapet ditt trygt?

Publisert 4. november 2024

Liv kan gå tapt hvis det begynner å brenne i det elektriske anlegget som følge av lynnedslag. Heldigvis finnes det løsninger som kan forhindre brann – men er de på plass i ditt sikringsskap? 

I løpet av et år har vi normalt mellom 100 000 og 200 000 lynnedslag i Norge. Disse kan gjøre stor skade på elektriske apparater som er plugget i stikkontakten hjemme hos deg.

– Mange sover godt om natten, uvitende om tilstanden i det elektriske anlegget. Et gammelt sikringsskap som ikke er tilpasset forbruket er ingen spøk, sier Øyvind Heløy i Eaton som designer og produserer sikringsskap.

De anbefaler to løsninger for å sikre boligen mot brann og skader. Les videre og sjekk om du har disse i sikringsskapet ditt og lær om faresignalene du må være obs på. 

Løsning #1: overspenningsvern

Overspenningsvern beskytter mot elektriske støt og skader på det elektriske anlegget, for eksempel fra lynnedslag eller feil på strømnettet.

De fleste overspenningsvern er av typen mellomvern som beskytter mot de mest alvorlige feilene. Dette er påbudt i alle sikringsskap montert etter 2010. Du kan også bruke et finvern som plugges direkte i stikkontakten. Dette er en rimelig forsikring som beskytter det elektriske utstyret i hus, hytter og fritidsboliger.

Er du usikker på om du har riktig overspenningsvern? Snakk med en lokal elektriker.

  • Slik tester du overspenningsvernet

    Første steg for brannsikkerhet er å ha overspenningsvern. Neste steg er å sjekke det regelmessig. Dette kan du gjøre selv.

    Så enkelt er det:

    • Lyser de firkantede rutene på vernet grønt eller blått er alt som det skal.
    • Hvis en eller flere av rutene er røde må du kontakte en elektriker som kan bytte ut overspenningsvernet.

    I boliger bygget før 2014 er overspenningsvernet som regel plassert i sikringsskapet. Er huset nyere finner du det mest sannsynlig i et tilknytningsskap utenfor boligen.

Har du huset fullt av elektriske duppedingser? Overspenningsvernet beskytter utstyret mot lynnedslag.

Løsning #2: jordfeilautomat

Brann og skader i sikringsskapet kan også skje som følge av jordfeil, overbelastning og kortslutning. Det trenger du en jordfeilautomat for å beskytte deg mot.

Med en jordfeilautomat blir hver kurs i anlegget bedre sikret, og risikoen for brann og elektriske skader blir redusert. For å beskytte hjemmet ditt best mulig bør du ha både en jordfeilautomat og overspenningsvern.

Vil du installere jordfeilautomat og/eller overspenningsvern? Snakk med en lokal elektriker.

  • Slik tester du jordfeilautomaten

    En jordfeilautomat bør testes regelmessig for å opprettholde levetid og funksjon.

    Testing av jordfeilautomater avhenger av leverandør. En favoritt blant våre kunder er Eaton xDigital. Den har en smart LED-indikator som gjør det enkelt å sjekke tilstanden til det elektriske anlegget på egenhånd:

    • Grønt lys indikerer normal drift
    • Oransje lys varsler om en mindre feil eller strømlekkasje fra et elektrisk apparat
    • Rødt lys melder om en større strømlekkasje, hvor utkobling for jordfeil kan skje når som helst

    Jordfeilautomater skal ha en testknapp markert med «T». Hvis du ikke finner den, har du sannsynligvis en elementautomat uten jordfeilfunksjon – og du bør vurdere å oppgradere for å øke sikkerheten i det elektriske anlegget.

    Jordfeilautomaten er som regel plassert i sikringsskapet, ikke i tilknytningsskap.

    – Det kan være mulig å plassere jordfeilautomater i tilknytningsskapet. Dette kan være gunstig ved installasjon av elbillader, tipser Heløy fra Eaton.

Faresignaler i sikringsskapet

Sikringsskapet kan være vanskelig å forstå seg på. Her er tegnene på at du bør tilkalle profesjonell hjelp umiddelbart.

  • Du har skrusikringer eller gamle automatsikringer
  • Sikringene går ofte, eller blir fort varme
  • Sikringene har misfarging eller tegn til sot
  • Det lukter svidd eller brent i sikringsskapet

– Har du en veldig ny bolig, kan det plutselig begynne å pipe i sikringsskapet eller et panel i nærheten. Da må du ringe elektriker med en gang, forklarer Heløy.

Er det lenge siden forrige el-kontroll? Chat med din lokale elektriker.

Ser sikringene dine sånn ut? Kontakt elektriker

Gamle skrusikringer er et sjeldent syn, men visste du at de første automatsikringene kom for hele 40 år siden? Hvis sikringene på disse bildene ser kjent ut, bør du kontakte elektriker for en real oppdatering.

 

BRANNFARLIG: Gamle automatsikringer og skrusikringer er to gode grunner til å modernisere sikringsskapet.

Sjekk at dokumentasjonen er på plass

God dokumentasjon hjelper elektrikeren med å forstå anleggets oppsett og gir ekstra trygghet. Sjekk at du har instrukser på plass for overspenningsvern og jordfeilautomat, samt en oppdatert kursfortegnelse. Husk også at dokumentasjon på utført arbeid bør ligge i sikringsskapet eller lastes opp digitalt, for eksempel i Boligmappa.

Uten overspenningsvern og jordfeilautomat er sikringsskapet ditt mer utsatt for brann og skade. Et ekstra sikkerhetsgrep du bør ta er å sikre god dokumentasjon. Det hjelper elektrikeren med å forstå anleggets oppsett og gir ekstra trygghet.

Sjekk at du har instrukser på plass for overspenningsvern og jordfeilautomat, samt en oppdatert kursfortegnelse i sikringsskapet.

– Dette er viktig informasjon til elektrikeren som skal feilsøke eller gjøre en jobb. Hvis du ikke har kursfortegenelsen i orden, bør du kontakte en elektriker for å få en oppdatert versjon. Bruker du Boligmappa, bør du laste opp dokumentasjonen der, tipser Heløy.

Sertifikater